Verklaringen en briefjes ivm corona – Huisartsenpraktijk Lottum-Broekhuizen – LOTTUM
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Lottum-Broekhuizen
Pastoor Kerboschlaan 2-F 5973 NV
LOTTUM

Terug naar overzicht

Verklaringen en briefjes ivm corona

Wij krijgen veel vragen om verklaringen en briefjes vanuit school en/of het werk. Het gaat dan bijvoorbeeld om advies of iemand  naar school of werk kan, een verklaring dat iemand negatief op corona is getest of het verzoek om een hooikoortsverklaring.

Daarom hebben we een aantal regels en afspraken op een rij gezet.

Werk:

  • Werknemers nemen bij vragen over wel of niet testen op corona contact op met de werkgever.
  • Mensen met klachten kunnen zelf met de GGD contact opnemen om zich te laten testen (telefoon 0800-1202).
  • Daarnaast kunnen huisartsen zieke kwetsbare patiënten die niet (meer) naar het ziekenhuis gaan zelf testen.
  • Voor werkgevers geldt dat de bedrijfsarts het aanspreekpunt is rond vragen of iemand wel of niet kan werken. De bedrijfsarts kan zo nodig met de GGD overleggen. Medisch inhoudelijke zaken kan de bedrijfsarts met toestemming van de werknemer overleggen met de huisarts (zoals voorheen).

School:

  • Voor school maken wij geen briefjes. We krijgen onder meer vragen om verklaringen dat kinderen hooikoorts hebben. Hiervoor zal de school op de verklaring van de ouders moeten varen.
  • Als er luchtwegklachten zijn die anders zijn dan ouders gewend zijn van hun kind of is er en huisgenoot met koorts dan is dat een reden om thuis te blijven. Hiervoor is geen briefje van de huisarts nodig. Bij kinderen is het ziektebeloop van Corona mild. Dat betekent dat weinig kinderen vanwege kwetsbaarheid thuis moeten blijven en dus bijna alle kinderen naar school kunnen.
  • De angst dat een kind een ouder die kwetsbaar is besmet is officieel geen reden om het kind thuis te houden. Het besluit om kinderen toch thuis te houden, wat soms best invoelbaar is, is de verantwoordelijkheid van de ouders. Ook hier geven wij geen verklaringen over af.
  • Alleen kinderen die vanwege een ernstige chronische ziekte bij de kinderarts komen wordt soms geadviseerd binnen te blijven. De kinderarts kan hierin adviseren.
  • Kinderen kunnen bij klachten getest worden op Corona door de GGD (onder de twaalf jaar 088-1191200, twaalf jaar en ouder 0800-1202).
Publicatiedatum: 02-08-2021